Czy system premiowania stosowany w firmie wpływa na zwiększenie motywacji do pracy?

Ogólnopolskie Wynagrodzeń

USA: mediany wynagrodzeń pracowników w różnym wieku

20 lat 20 000

30 lat 40 000

40 lat 50 000

50 lat 51 000

60 lat 53 000

* rocznie w USD

Stefa premium

Sprawdź co zyskasz wykupując pełny dostęp do naszego portalu

Sprawdź, ile zarabia:

Opiekun finansowy 5640 PLN
Laborant 5700 PLN
Mistrz zmianowy 7620 PLN
Dyrektor kontrolingu 21500 PLN
Ratownik WOPR 4550 PLN
Asystent kupca 5000 PLN
Frezer 5810 PLN
Social media manager 7880 PLN
Sap consultant 16800 PLN
Specjalista ds. sem 6880 PLN
Ogólnopolskie badanie satysfakcji z pracy

Zajmujesz się zawodowo wynagrodzeniami?
Zapraszamy Cię do strefy przeznaczonej dla profesjonalistów.

Stawka Początkowa - stawka płacy, od której pracownik rozpoczyna pracę w danym przedsiębiorstwie.

pozwala na porównanie 43 wskaźników w następujących obszarach

RPSS24 - Webinar 5122024 - artykuły 835x215
Artykuły

Wynagrodzenia w branży spożywczej w 2020 roku

05.01.2021 Monika Czepiel
Niniejszy artykuł powstał na podstawie Raportu płacowego Sedlak & Sedlak 2020 – jesień. W raporcie uwzględniliśmy dane 259 837 pracowników z 707 firm, zatrudnionych na 796 stanowiskach. Więcej informacji o raporcie można znaleźć TUTAJ.
W tegorocznym badaniu wzięły udział 104 firmy z branży spożywczej.

Wynagrodzenia na poszczególnych szczeblach organizacji w branży spożywczej


Mediana wynagrodzenia kadry zarządzającej to 27 983 PLN brutto. Prawie trzy razy niższe wynagrodzenie otrzymuje kadra kierownicza – 10 330 PLN. 25% specjalistów w branży zarabia więcej niż 7 907 PLN. Połowa pracowników fizycznych zarabia w przedziale 3 500 PLN – 4 852 PLN. Dane zaprezentowano w tabeli 1.

Wynagrodzenie całkowite w branży spożywczej na różnych szczeblach organizacji (brutto w PLN)

szczebel organizacji

płaca całkowita

dolny kwartyl

mediana

górny kwartyl

kadra zarządzająca

19 501

27 983

38 314

kadra kierownicza

7 555

10 330

15 255

specjalista

4 680

5 942

7 907

pracownik techniczny

4 127

4 978

6 000

pracownik fizyczny

3 500

4 058

4 852

 

Źródło: Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2020 - jesień



Wynagrodzenia pracowników fizycznych w branży spożywczej


W Raporcie płacowym Sedlak & Sedlak 2020 – jesień najliczniejszą grupę pracowników w branży spożywczej stanowią pracownicy fizyczni. Zostali oni podzieleni na cztery poziomy: pracownik fizyczny początkujący, doświadczony, starszy oraz lider.
Wynagrodzenie całkowite pracowników początkujących wynosi 3 570 PLN i jest o 37% wyższe od obowiązującej w 2020 roku płacy minimalnej (2 600 PLN). Najwyższe wynagrodzenie otrzymują liderzy. Połowa z nich zarabia ponad 5 345 PLN.
W zależności od poziomu stanowiska, wysokość płacy zmiennej (czyli m.in. premii i nagród) waha się od 5% do 11% wynagrodzenia zasadniczego.

Wynagrodzenia pracowników fizycznych w branży spożywczej (brutto w PLN)

poziom stanowiska

mediana wynagrodzeń

wynagrodzenie

zasadnicze

wynagrodzenie całkowite

wynagrodzenie zmienne

(% zasadniczego)

pracownik fizyczny - lider

4 800

5 345

11%

pracownik fizyczny - starszy

4 200

4 538

8%

pracownik fizyczny - doświadczony

3 680

3 900

6%

pracownik fizyczny - początkujący

3 300

3 570

5%

 

Źródło: Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2020 - jesień



Wynagrodzenia specjalistów ds. kontroli jakości w branży spożywczej


W Raporcie płacowym Sedlak & Sedlak 2020 – jesień wyróżniamy również cztery poziomy kompetencji dla specjalisty: młodszy, doświadczony, starszy i ekspert.
W tabeli 3. zostały przedstawione dane o wynagrodzeniach na trzech poziomach dla stanowiska specjalisty ds. kontroli jakości. Starszy specjalista ds. kontroli jakości zarabia o ponad 40% więcej niż doświadczony specjalista.

Wynagrodzenie całkowite specjalisty ds. kontroli jakości w branży spożywczej (brutto w PLN)

poziom stanowiska

płaca całkowita

dolny kwartyl

mediana

górny kwartyl

starszy specjalista
ds. kontroli jakości

5 785

7 234

8 303

doświadczony specjalista
ds. kontroli jakości

4 492

5 100

5 923

młodszy specjalista
ds. kontroli jakości

4 050

4 406

5 936

 

Źródło: Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2020 - jesień



Zrealizowane podwyżki


W okresie od października 2019 do września 2020, najwyższe podwyżki wynagrodzeń w omawianej branży otrzymali pracownicy fizyczni - 5%. Pensje specjalistów wzrosły o 4,8%. Najniższe podwyżki otrzymały osoby należące do kadry zarządzającej – 4%.

Podwyżki zrealizowane w okresie październik 2019 - wrzesień 2020 w branży spożywczej (w %)

Wykres

Źródło: Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2020 - jesień



Przypominamy, że zgodnie z pkt 2.6 - 2.7 regulaminu kopiowanie, przetwarzanie i wykorzystywanie tekstów oraz danych portalu w innych celach niż do użytku osobistego wymaga pisemnej zgody redakcji.
RPSS24 jesień - baner 835x215 - artykuły
Wynagrodzenie brutto - ile to jest netto?

Wszystkie podane w artykule stawki wynagrodzeń są kwotami brutto. Zawierają potrącane od pensji składki na ubezpieczenia społeczne, ubezpieczenie zdrowotne oraz zaliczkę na podatek dochodowy od osób fizycznych. Kalkulator brutto - netto pozwala na szybkie przeliczenie podanych stawek na pensję, którą pracownik otrzyma "na rękę".

RPSS24 jesień - baner 835x215 - artykuły