Wynagrodzenia na poszczególnych szczeblach organizacji w branży spożywczej
Mediana wynagrodzenia kadry zarządzającej to 27 983 PLN brutto. Prawie trzy razy niższe wynagrodzenie otrzymuje kadra kierownicza – 10 330 PLN. 25% specjalistów w branży zarabia więcej niż 7 907 PLN. Połowa pracowników fizycznych zarabia w przedziale 3 500 PLN – 4 852 PLN. Dane zaprezentowano w tabeli 1.
Wynagrodzenie całkowite w branży spożywczej na różnych szczeblach organizacji (brutto w PLN)
szczebel organizacji
|
płaca całkowita
|
dolny kwartyl
|
mediana
|
górny kwartyl
|
kadra zarządzająca
|
19 501
|
27 983
|
38 314
|
kadra kierownicza
|
7 555
|
10 330
|
15 255
|
specjalista
|
4 680
|
5 942
|
7 907
|
pracownik techniczny
|
4 127
|
4 978
|
6 000
|
pracownik fizyczny
|
3 500
|
4 058
|
4 852
|
Źródło: Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2020 - jesień
Wynagrodzenia pracowników fizycznych w branży spożywczej
W
Raporcie płacowym Sedlak & Sedlak 2020 – jesień najliczniejszą grupę pracowników w branży spożywczej stanowią pracownicy fizyczni. Zostali oni podzieleni na cztery poziomy: pracownik fizyczny początkujący, doświadczony, starszy oraz lider.
Wynagrodzenie całkowite pracowników początkujących wynosi 3 570 PLN i jest o 37% wyższe od obowiązującej w 2020 roku płacy minimalnej (2 600 PLN). Najwyższe wynagrodzenie otrzymują liderzy. Połowa z nich zarabia ponad 5 345 PLN.
W zależności od poziomu stanowiska, wysokość płacy zmiennej (czyli m.in. premii i nagród) waha się od 5% do 11% wynagrodzenia zasadniczego.
Wynagrodzenia pracowników fizycznych w branży spożywczej (brutto w PLN)
poziom stanowiska
|
mediana wynagrodzeń
|
wynagrodzenie
zasadnicze
|
wynagrodzenie całkowite
|
wynagrodzenie zmienne
(% zasadniczego)
|
pracownik fizyczny -
lider
|
4 800
|
5 345
|
11%
|
pracownik fizyczny -
starszy
|
4 200
|
4 538
|
8%
|
pracownik fizyczny -
doświadczony
|
3 680
|
3 900
|
6%
|
pracownik fizyczny -
początkujący
|
3 300
|
3 570
|
5%
|
Źródło: Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2020 - jesień
Wynagrodzenia specjalistów ds. kontroli jakości w branży spożywczej
W
Raporcie płacowym Sedlak & Sedlak 2020 – jesień wyróżniamy również cztery poziomy kompetencji dla specjalisty: młodszy, doświadczony, starszy i ekspert.
W tabeli 3. zostały przedstawione dane o wynagrodzeniach na trzech poziomach dla stanowiska specjalisty ds. kontroli jakości. Starszy specjalista ds. kontroli jakości zarabia o ponad 40% więcej niż doświadczony specjalista.
Wynagrodzenie całkowite specjalisty ds. kontroli jakości w branży spożywczej (brutto w PLN)
poziom stanowiska
|
płaca całkowita
|
dolny kwartyl
|
mediana
|
górny kwartyl
|
starszy specjalista
ds. kontroli jakości
|
5 785
|
7 234
|
8 303
|
doświadczony specjalista
ds. kontroli jakości
|
4 492
|
5 100
|
5 923
|
młodszy specjalista
ds. kontroli jakości
|
4 050
|
4 406
|
5 936
|
Źródło: Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2020 - jesień
Zrealizowane podwyżki
W okresie od października 2019 do września 2020, najwyższe podwyżki wynagrodzeń w omawianej branży otrzymali pracownicy fizyczni - 5%. Pensje specjalistów wzrosły o 4,8%. Najniższe podwyżki otrzymały osoby należące do kadry zarządzającej – 4%.
Podwyżki zrealizowane w okresie październik 2019 - wrzesień 2020 w branży spożywczej (w %)
Źródło: Raport płacowy Sedlak & Sedlak 2020 - jesień