Informacje o badaniu: W 2016 roku w badaniu uczestniczyły 145 782 osoby. Ze względów metodologicznych w obliczeniach końcowych uwzględniliśmy dane 115 163 respondentów. 61% uczestników badania ma nie więcej niż 35 lat, 67% mieszka w miastach powyżej 100 000 mieszkańców, 69% ma wykształcenie wyższe, 47% pracuje w wielkich lub dużych przedsiębiorstwach, zaś 79% pracuje w firmach prywatnych. 
Partnerzy badania: interia.pl, interviewme.pl
Przypominamy, że głównym celem OBW jest prezentacja stawek wynagrodzeń na poszczególnych stanowiskach (m.in. poprzez moduł 
"Moja płaca" ). W związku z tym, ze względu na nielosowy charakter próby, wyniki ogólne należy traktować, jako orientacyjne. Opisują one jedynie konkretną badaną próbę. Porównując dane z poszczególnych edycji OBW prosimy pamiętać, iż brały w nich udział inne osoby. Miło nam przy okazji poinformować, że od pierwszej edycji w 2003 roku naszą ankietę wypełniło 1 276 051 osób.
Dane ogólne
Mediana wynagrodzeń w hotelarstwie, gastronomii i turystyce wyniosła w 2016 roku 3 000 PLN brutto miesięcznie. 
Wynagrodzenia całkowite  w hotelarstwie, gastronomii i turystyce w 2016 roku (brutto
     
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Najwyższe przeciętne wynagrodzenie w hotelarstwie, gastronomii i turystyce otrzymywali pracownicy zatrudnieni na terenie województwa mazowieckiego – 4 000 PLN brutto, z kolei najniższe na terenie województwa opolskiego – 2 258 PLN brutto. 
Wynagrodzenia  w hotelarstwie, gastronomii i turystyce w województwach w 2016 roku (brutto w PLN)
     
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Najwyższe przeciętne wynagrodzenie miesięczne odnotowano na stanowisku kierownika hotelu i szefa kuchni – 4 500 PLN. Najniższe wynagrodzenie otrzymywali pomocnicy kucharza – 2 000 PLN.
Wynagrodzenia na wybranych stanowiskach  
w hotelarstwie, gastronomii i turystyce w 2016 roku (brutto w PLN)
        
 
  | stanowisko  | 25% zarabiało poniżej | mediana | 25% zarabiało powyżej |  | 
 
  |  | 
 
  | kierownik hotelu | 3 200 | 4 500 | 5 000 |  | 
 
  | szef kuchni | 3 500 | 4 500 | 6 000 |  | 
 
  | cukiernik | 2 000  | 2 444 | 3 500 |  | 
 
  | barman | 1 950 | 2 334 | 2 700 |  | 
 
  | recepcjonista | 2 000 | 2 300 | 2 700 |  | 
 
  | pomocnik kucharza | 1 850 | 2 000 | 2 738 |  | 
 
 
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Tabela 2. prezentuje wysokość przeciętnego wynagrodzenia brutto osób z różnym stażem pracy.
Wynagrodzenia osób o różnym stażu pracy wśród obecnie pracujących  
w hotelarstwie, gastronomii i turystyce w 2016 roku (brutto w PLN)
        
 
  | staż pracy | 25% zarabiało poniżej | mediana | 25 % zarabiało
  powyżej | 
 
  | 1 lub mniej  | 2 050  | 2 500  | 3 160  | 
 
  | 2 – 4  | 2 300  | 3 000  | 4 200  | 
 
  | 4 – 5 | 2 500  | 3 206  | 4 600  | 
 
  | 6 – 8 | 2 179  | 3 500  | 5 000  | 
 
  | 9 - 10 | 2 500  | 3 592  | 5 500  | 
 
  | 11 – 15 | 3 000  | 4 300  | 6 350  | 
 
  | 16 lub więcej | 2 650  | 3 550  | 5 500  | 
 
 
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Mediana wynagrodzeń pracowników w branży hotelarstwo, gastronomia i turystyka w przedsiębiorstwach z przewagą kapitału polskiego wynosiła 2 931 PLN.
Wynagrodzenia w branży hotelarstwo, gastronomia i turystyka  
w firmach z kapitałem polskim i zagranicznym w 2016 roku (brutto w PLN)
     
Źródło: Ogólnopolskie Badanie Wynagrodzeń (OBW) przeprowadzone przez Sedlak & Sedlak w 2016 roku
Zapraszamy do uczestnictwa w tegorocznej edycji Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń.
Ankietę do badania można znaleźć 
tutaj.
Jeżeli są Państwo zainteresowani zamówieniem szczegółowego raportu na temat wynagrodzeń w konkretnym regionie, wybranej branży czy grupie zawodowej zapraszamy do złożenia 
zamówienia.
 Wyjaśnienie terminów użytych w artykule:
wynagrodzenie całkowite
Wyjaśnienie terminów użytych w artykule:
wynagrodzenie całkowite – miesięczne wynagrodzenie brutto przysługujące pracownikowi z uwzględnieniem wszystkich ruchomych dodatków pieniężnych, takich jak: premie, nagrody i inne;
mediana – wartość dzieląca wszystkie dane na pół. Poniżej i powyżej mediany znajduje się dokładnie po 50% danych. Innymi słowy, jeżeli mediana wynosi 3 000 PLN, to znaczy, że wynagrodzenie na danym stanowisku jest w połowie zakładów niższe, a w połowie wyższe od 3 000 PLN. Mediana jest miarą statystyczną, która lepiej niż średnia, oddaje tendencję centralną wyników, ponieważ średnia może być zaburzona przez wyniki skrajne;
górny kwartyl – wartość, powyżej której mieści się 25% danych. Innymi słowy, jeżeli górny kwartyl wynosi 5 500 PLN, to 75% osób zatrudnionych na danym stanowisku zarabia poniżej, a 25% powyżej 5 500 PLN;
dolny kwartyl – wartość, poniżej której mieści się 25% danych. Innymi słowy, jeżeli dolny kwartyl wynosi 2 000 PLN, to 25% osób zatrudnionych na danym stanowisku zarabia poniżej, a 75% powyżej 2 000 PLN.