Project Manager 5150 PLN
Serwisant urządzeń 4880 PLN
Konsultant SAP 13690 PLN
Wiertacz w drewnie 4400 PLN

Mediana - wartość dzieląca wszystkie dane na pół. Poniżej i powyżej mediany znajduje się dokładnie po 50% danych.

Podsumowanie raportu "Wynagrodzenia członków zarządów spółek IT w 2015 roku"

16.08.2016
W 2015 mediana rocznych wynagrodzeń członków zarządów wynosiła 487,3 tys. PLN. W stosunku do roku 2014 wynagrodzenia top menedżerów wzrosły o 4,5%.

Mediana rocznych wynagrodzeń członków zarządów spółek IT w 2015 roku

Opracowanie Sedlak & Sedlak na podstawie raportu „Wynagrodzenia członków zarządów spółek IT w 2015 roku”

Na wykresie drugim zaprezentowano rozkład rocznych wynagrodzeń menedżerów spółek IT notowanych na GPW. W analizach uwzględniono 86 osób, które przepracowały cały rok. W 2015 roku 43 menedżerów (50% badanych) otrzymało wynagrodzenie poniżej 500 tys. PLN, 20 osób zarobiło od 500 tys. PLN do 1 mln PLN. Pensje w przedziale od 1 mln PLN do 2 mln PLN otrzymało 20 menedżerów, czyli 23 % badanych. Natomiast 3 najlepiej zarabiające osoby otrzymały wynagrodzenie w wysokości ponad 2 mln PLN lub więcej. Najlepiej wynagradzanym menedżerem w 2015 roku był Janusz Filipiak, prezes Comarch SA. Jego roczna pensja wyniosła 15,4 mln PLN i była o 89,7% wyższa niż w roku ubiegłym. Warto podkreślić, że jest to najwyższa płaca wśród wszystkich menedżerów spółek notowanych na GPW.

Rozkład rocznych wynagrodzeń menedżerów spółek IT w 2015 roku

Na wykresie trzecim przedstawiono zmiany w poziomie wynagrodzeń menedżerów spółek IT notowanych na GPW w latach 2006 – 2015. Co ciekawe, w roku 2015 zarobki kadry zarządzającej były najwyższe w analizowanym okresie. Warto zwrócić uwagę, że były one na porównywalnym poziomie jak w roku 2006, kiedy mediana wyniosła 479,5 tys. PLN. Najniższą medianę wynagrodzeń odnotowano w 2010 roku - 360 tys. PLN, w porównaniu do roku 2006 była niższa o 25%.

Mediana rocznych wynagrodzeń menedżerów spółek IT w latach 2006-2015

Jednym z czynników, który różnicował stawki wynagrodzeń top menedżerów była wielkość organizacji mierzona wartością rynkową spółki. W najmniejszych spółkach o wartości rynkowej poniżej 50 mln PLN pensje menedżerów były najniższe i wyniosły 236,1 tys. PLN. Czterokrotnie wyższe pensje, o wysokości ponad 1 mln PLN otrzymały osoby zarządzające spółkami, których kapitalizacja rynkowa wyniosła 100 mln PLN i więcej. Natomiast menedżerowie średnich spółek o wartości rynkowej 50 – 99,9 mln PLN zarobili 387,5 tys. PLN. Ich pensje były o 64% wyższe niż menedżerów z najmniejszych spółek.

Mediana rocznych wynagrodzeń menedżerów spółek IT
w spółkach o różnej kapitalizacji rynkowej w 2015 roku

O raporcie
W tegorocznej edycji przeanalizowaliśmy dane na temat wynagrodzeń 119 menedżerów (w tym 86 osób, które przepracowały cały 2015 rok) z 26 spółek IT notowanych na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie.
W raporcie zaprezentowano analizy wynagrodzeń top menedżerów w spółkach o różnej wielkości przychodów, zysków, aktywów, kapitałów własnych, kapitalizacji rynkowej czy zatrudnienia. Ponadto raport zawiera ranking wynagrodzeń wszystkich menedżerów spółek IT, ranking średnich wynagrodzeń w spółkach oraz ranking funduszy wynagrodzeń.