Lista stanowisk

Ile zarabia pracownik gastronomii?

Moja Płaca - 965 stanowisk, dane o wynagrodzeniach 434 tysięcy osób

Zastanawiasz się, ile zarabiają inni na Twoim stanowisku?

Odbierz indywidualny raport płacowy dopasowany do Ciebie.

Sprawdź, na jaką pensję może liczyć osoba z Twoimi kwalifikacjami.

Dowiedz się, od czego zależy Twoje wynagrodzenie.

Sprawdź już teraz!

Zarobki pracowników gastronomii

Zebrana przez nas liczba ankiet dla stanowiska pracownik gastronomii jest za mała do wygenerowania raportu premium.
Raport pojawi się jak tylko zgromadzimy odpowiednie dane.

Dane pochodzą z

Ogólnopolskiego Badania Wynagrodzeń

Dołącz do 1 827 035 ankietowanych

Brutto
Netto
2 660 PLN

mediana

25% osób
zarabia mniej
25% osób
zarabia więcej
poniżej rynku
rynkowa
powyżej rynku
2 400 PLN
3 190 PLN

Nie wszyscy zatrudnieni na tym samym stanowisku zarabiają tyle samo. Pensje pracowników gastronomii zależą od czynników takich jak:

staż pracystaż pracy

staż pracy

wykształceniewykształcenie

wykształcenie

wielkość firmywielkość firmy

wielkość firmy

województwowojewództwo

województwo

Porównaj swoje wynagrodzenie do osób o podobnych kwalifikacjach!

Sprawdź, jak są wynagradzani inni na Twoim stanowisku.

Rozkład płci na stanowisku pracownik gastronomii

Kobiety

299

Mężczyźni

141

Benefity na stanowisku pracownik gastronomii

zniżki na firmowe produkty i usługi

elastyczny czas pracy

imprezy integracyjne

Poszukujesz szczegółowych danych o wynagrodzeniach
pracowników gastronomii lub na innych stanowiskach?

Dowiedz się więcej Wykorzystaj kod

Rozkład zarobków na stanowisku pracownik gastronomii

Miesięczne wynagrodzenie całkowite (mediana*) na tym stanowisku wynosi 2 660 PLN brutto. Co drugi pracownik gastronomii otrzymuje pensję od 2 400 PLN do 3 190 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych pracowników gastronomii zarabia poniżej 2 400 PLN brutto. Na zarobki powyżej 3 190 PLN brutto może liczyć grupa 25% najlepiej opłacanych pracowników gastronomii.

Czym zajmuje się pracownik gastronomii?

Zadania i obowiązki:

  • przygotowywanie potraw i napojów w punktach gastronomicznych stosując odpowiednie narzędzia, maszyny i urządzenia,
  • ocenianie i dobów surowców i półproduktów, ocenianie ich w oparciu o normy i receptury gastronomiczne,
  • obliczanie wartości energetycznej potraw i napojów,
  • wydawanie przygotowanych potraw

Powyższe dane mają charakter orientacyjny i udostępniane są bezpłatnie jedynie do użytku osobistego (niekomercyjnego).
Ich wykorzystywanie w celach komercyjnych (np. doradztwo, granty, ustalanie wynagrodzeń w firmie) wymaga zakupu raportu premium dla wybranego stanowiska. Z aplikacji można również korzystać po wykupeniu dostępu do strefy premium portalu wynagrodzenia.pl bądź uzyskaniu pisemnej zgody Sedlak & Sedlak

Raport powstał w oparciu o dane dla stanowisk: pracownik gastronomii, pracownik restauracji, pracownik bistro, pracownik kuchni, pomocnik kucharza, pomoc kuchenna, zmywacz naczyń, pracownik kawiarni, pomocnik ciastkarza.

Nasi respondenci pochodzą z całej Polski. Osoby przekazujące nam dane pracują m.in. w Warszawie, Krakowie, Łodzi, Wrocławiu, Poznaniu, Gdańsku, Szczecinie, Bydgoszczy, Lublinie, Katowicach, Białymstoku, Gdyni, Częstochowie, Radomiu, Sosnowcu, Toruniu, Kielcach, Gliwicach, Zabrzu, Bytomiu, Rzeszowie, Olsztynie, Bielsko-Białej, Tychach, Opolu.

* Mediana - jest to wartość dzieląca wszystkie dane na dwa równe zbiory. Poniżej i powyżej mediany znajduje się dokładnie po 50% zgromadzonych w badaniu wyników. W przypadku badania wynagrodzeń znaczy to, że połowa badanych zarabia poniżej mediany a połowa powyżej.